Monday, April 18, 2011

Aktiviti Hari Ahad~

Alhamdulillah.. Aku masih lagi diberikan kesempatan untok hidup diatas muke bumi ini.. Dengan nikmat yang diberikan ini, aku mengambil sediket waktu untok menyambong meng-updated blog ni.. Seperti yang dijanjikan dalam entry sebelom ni, entry ni aku cite pasal aktiviti yang aku buat ari ahad sampai ke pagi tadi pulak.. Ceritenye bermule apabila.....
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Pagi-pagi lagi mama da masok bilek aku.. Then dengan confidentnye teros On pc aku.. Disebabkan aku tau kalau aku bangon mesti aku kene buat keje, so aku buat-buat tdo jer.. Then mama termenong kat depan pc.. Tau sebab ape mama termenong?? sebab pc aku ade password.. Aku gelak kat dalam hati..hahaha.. Tapi aku punye gelak tak lame.. Sebab tibe-tibe aku dengar bunyi windows, aku menjerit dalam hati.. WOI !!! MANE MAMA TAU PASSWORD AKU!!! Dengan selambernye mama cucok pendrive dia & pasang lagu sekuat-kuatnye.. Aku relax lagi, masih lagi konon-konon tido.. Bile mama kelua jer dari bilek, teros aku bangon sebab da tak leh blakon tido lagi da.. Telinge da pekak sebab mama bukak lagu kuat-kuat.. Aku pon online ler seperti hari-hari biase.. Tengah-tengah online papa masok bilek.. Then papa pon cakap "Haaaa~ sapik da bangon da.. Meh tolong kemas dapo ni".. So tanpe alasan, aku pon pegi la buat keje.. Dekat-dekat pukol 2 baru habes kemas-kemas tu..
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Lepas tu aku pon bermessage dengan ery, tanye ade tak aktiviti yang menarik untok dibuat. So terkelua la idea-idea.. Cadang-cadangnye nak tengok Amirul(Doi) & Mirin maen bola, lepas tu lepak-lepak minom kat KL sampai pagi.. Kemudian seperti biase ape yang dirancang tak menjadik.. Ni semue gara-gara si ery terlalu besemangat nak bawak teman sejati dia (Zul) pegi tengok bola skali.. Ke-tidak-jadi-an ape yang dirancang juga di support dengan kelewatan aku & bio sampai ke tempat bekumpol(kat upten) dari mase yang dijanjikan.. Disebabkan da telambat & sambil-sambil tunggu doi sampai, so aku, ery, zul & bio pon dok lepak kat upten.. Bincang ape aktiviti yang nak dibuat, sebulat suare bersetuju untok pegi karok kat mines..Sebelom gerak ke mines tu kitorang call kecik ajak kecik g karok skali.. Sampai jer mines, sementare kecik sampai kitorang bincang lagi ape aktiviti lepas karok.. Si zul da menyumpah-nyumpah sebab dia nak kene balik awal.. Ade  assignment katenye, kol 11 dia nak balek.. Tunggu punye tunggu kecik sampai dekat-dekat kol 10.. Skali lagi ape yang dirancang tak menjadik.. Kali ni kitorang tuka rancangan.. Pegi lepak kat mamak jer (zul tak join dia balek MIAT).. Tengok bola game liverpool ngn Arsenal sampai pagi sambil-sambil maen game menguji minda..
Dari kiri : Bio, Zul, Aku & Doi
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Aktiviti seterosnye adalah pegi maen pool kat south city plaza.. Pada awalnye aku just nak tengok dorang maen jer sebab aku x pandai maen.. Tapi ery pakse aku maen, dia aja aku macam mane maen pool.. Game tu aku kalah, next game kitorang maen team.. Aku team dengan ery.. Bio team dengan Doi.. Maen 3 game, tige2 aku dengan ery menang.. Ni la namanye beginner's luck..  
 ----------------------------------------------------------------------------------------------------
Lepas maen pool, kitorang meneruskan perjalanan ke kolam air panas pulak.. On the way ke sane kitorang sempat singgah kat kedai mamak jap untok breakfast sambil maen kad.. Hari ni kitorang breakfast awal, kol 4 lebih da breakfast.. Agak masing-masing da kenyang & mase da nice untok ke kolam air panas, kitorang pon gerak ke destinasi tersebut.. Sampai jer kat sane ade la dalam 2 kumpulan manusie yang baru nak gerak balek.. So tinggal la aku & kawan-kawan kat kolam tu.. Baru jer kitorang rendamkan kaki, tetibe hujan rintik-rintik.. Lepak lu~ baru rintik-rintik.. Tak sampai 10 minit hujan renyai lak.. Kitorang pon klua dari kolam tu.. On the way ke kerete, hujan agak lebat.. Berlari-lari anak kitorang  pegi kat kerete... Masok-masok kerete jer kitorang masing-masing kesejukan sebab kene hujan.. So nikmat berendam air panas tak terase sangat sebab diakhiri dengan kesejukan bermandi hujan..
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Pesanan ringkas dari PRESIDENT UNITEN TRAVELLERS(ERY) : Duet tak jadik masalah.. Boleh dicari.. Yang penting adalah kebahagiaan..

Sunday, April 17, 2011

Aktiviti Hari Sabtu~

Assalamualaikum.. Hari ni aku nak cite pasal aktiviti hari minggu aku.. Aktiviti ni bermule pada hari sabtu.. Dan berakhir hari isnen(baru abes tadi) ni cite hari sabtu jer.. Ahad punye aku sambong kat entry satu lagi.. Kisahnye bermule....teng teng teng~
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Pada hari jumaat malam sabtu yang lepas aku telah dapat satu panggilan dari satu alien yang sangat aku kenali.. Disebabkan aku kenal dia, so aku terase sangat malas untok menjawab panggilan dia.. Tapi atas hubungan persahabatan yang terjalin.. Aku pon menjawab panggilan tersebut dengan berat hati..

DIALOG AKU DENGAN ALIEN(BIO a.k.a CET bukan nama sebena) TERSEBUT...

warning : Dialog alien tu korang bace yang warne merah jer..Aku tulis macam sawan-sawan siket sebab lebih kurang macam tu la care si alien tu cakap..

aku : hello, assalamualaikum..
alien : waalaikumussalam, aaaa~ kauasdhasu katasdjhasi maneadjaiosdh???
aku : huh?? owh, aku kat rumah...
alien : arrr~ esokdasdna kauandjasbniuf adehfsduifh buatasoidhao apedjasbi-apejkasdu takaodbhas??
aku : emmm.. esok?? takde.. Dok rumah je kot..
alien : jomadohasi ekotdjasoid akudasdni & aimanndiasi peginasjidba mancingndhaiosdh denganjlasdkdha bapakkdasoi akuashdias katoldjasio danauhaskodbha..
aku : emm.. Ade apak ko eh?? segan r..
alien : Ala, ko bukan tak penah jumpe apak aku.. Jom r (tibe-tibe ok jer dia cakap..xde style alien lg..)
aku : Nak pegi pukol brape?? Aku xde joran ni.. Kalau ko ade joran lebih boleh r aku join..
alien : pegidasi pukolfheuif 10..akuasdja adekldaso jorandhoi lebihaoda.. Esokuiewgh pagidasopf teman jklfvbh akubkafqa pegiaskdao belijbasi umpanlkashn..
aku : pegi beli umpan pukol brape?? kat mane??
alien : pukoldnask 8.30.. dekatajkdbas abuadoas bakarjadai bagindadbas..
aku : ok..pagi esok kejot ar aku..bye assalamualaikum..

Tu la dialog aku dengan alien pada malam itu.. Seperti hari-hari biase matahari pagi akan timbul dari timur.. Disebabkan bumi sentiase berputar, so ape yang dirancang pun turut berputar.. Pagi tu aku yang kejot si alien ni & apak dia x join kitorang.. Dipendekkan cerite, aku pon pegi la beli umpan & on the way ke tempat mancing tu aku singgah kejap kat Kak Mah Nasi Dagang untok beli breakfast.. Terbaek wow!!! nasik dagang and nasik kerabu dia.. Pastu kitorang meneruskan perjalanan ke tempat mancing.. Kitorang mancing 4 jam kat situ.. Setelah 2-3 kali aku mancing, hari tu aku & joran baru alien telah pecah dara berjaya naekkan ikan rohu seko~ Alien dapat 2 eko ikan & aiman pulang dengan tangan kosong.. Aktiviti memancing tak stop kat situ jer.. Kitorang pegi kat Abu Bakar Baginda pulak.. Sangat mengecewakan.. Kolam situ kecik jer & ikan x sangkot pon kat mate kail.. Tamat sudah cerite memancing..
Ikan yang putih tu la Ikan Rohu Yang aku berjaye naekkan


Tuesday, April 12, 2011

Untitle

Assalamualikum dan selamat sejahtera..Disebabkan da lame aku tak update blog.. So otak aku da bekarat siket untok memikirkan tajok entry kali ni.. So aku pon letak je la untitle.. Blog ni tak ter-updated sebab aku slalu type-type tapi aku tak post, aku save kat draf.. Bukannye sebab tak ade something yang best untok dikongsikan.. Just tak ade ayat yang aku boleh aku gunekan untok menceritekan bende-bende yang best tu.. Kalau care pengolahan cite tak best, bende best yang nak disampaikan pon jadi tak best..
------------------------------------------------------------------------------------
Sepanjang tak te-update blog ni macam-macam berlaku dalam hidup aku.. 31 mac yang lalu genap la umor kelahiran aku yang ke-21.. Peristiwa bersejarah tu disambut dengan meriah dan penoh kasih sayang bersama keluarge aku.. Fb aku dipenuhi dengan wish birthday dan doa-doa dari kawan.. Trime kasih kepade yang wish kat fb,skype and message.. tak lupe jugak kepade yang mendoakan aku.. Semoge kite semue dirahmati, diberkati, dipanjangkan umor, dimurahkan rezeki, selamat dan berjaye dunie & akhirat.. Amin~
------------------------------------------------------------------------------------
Sepercutian aku di rumah ni, kadang-kadang aku dipakse merajinkan diri untok membersihkan rumah.. Ye la, tak kan dok rumah nak makan and berabih duet parent kan?? kene la give and take, baru la adil.. Selain membesakan perot kat rumah, aku jugak diajak untok membesakan perot oleh kawan-kawan yang tercinte.. Kekerapan aku klua time malam untok lepak tengok bola, memancing, minom-minom dan makan-makan tersangatlah ketara.. Ni semue terjadik sebab aku termakan pujok rayu ery dan bruno hamdi(kecik)..
------------------------------------------------------------------------------------
Setelah sekian lame tak menonton wayang dan teringin tengok cite Hikayat Merong Mahawangsa.. Hari ahad yang lalu menjadi detik bersejarah dalam hidop aku, apabila ape yang diimpikan selame berminggu-minggu lamenye menjadik kenyataan.. Ke-best-an menonton cite tu betambah sebab aku pegi besame seseorang dan ditemani oleh kawan beliau.. Kegembiraan pade hari tersebut tidak berhenti di situ sahaje.. Kami meneruskan aktiviti yang menceriakan hari tersebut iaitu bermaen bowling..Hari tu aku x berape perform.. Maybe sebab malu kot.. Perform tak perform tu tak penting, yang penting adalah keceriaan yang terukir diwajah masing-masing.. Tu yang aku ingat..
------------------------------------------------------------------------------------
Dikesempatan ini jugak, aku nak ucapakan berbanyak trime kasih kepade semue yang sentiase menceriakan dan menemani hidop aku ni.. Begembira la selagi boleh.. Tak salah untok begembire.. Tapi ingat la, setiap yang kite buat ade batasnye.. Jangan lupe yang kite kat dunie ni hanye sementare.. Same-same la kite ingat-mengingatkan antare satu same laen.. Tak salah menegur kesilapan orang.. Tego la secara berhemah, baru la lembut hati orang yang ditego untok menerime teguran kite..